Elektricitet – en vän & ovän i vårt hem

Jag har under det senaste åren fått ett flertalolika upplevelser som fått mig att reflektera över el, vårt beroende av det och dess risker det medför. Jag har fått uppleva all från stora och små strömavbrott, både hemmet och på arbetsplatsen till en av mina bekanta åkte på en rejäl elstöt så hon fick lämna hemmet i en ambulans. Alla dessa olika händelser blev en ögonöppnare för mig inom detta ämne. Jag valde att kontaktat två erfarna elektriker för att lära mig lite mer om detta och hur man prioriterar säkerheten i arbetet med el. Jag kontaktade både en elektriker i Bromma och Årsta.

Det återkommande problemet

Strömavbrott är något vi alla har upplevt minst en gång i våra liv, ofta mycket fler än så. Jag upplever det som otroligt frustrerande, framförallt när det sker upprepande gånger inom en kort period av tid, eller också när det absolut inte får hända. Som jag har förstått det nu efter att ha pratat med två elektriker kan orsakerna till strömavbrott varierar. Det kan vara på grund ut av allt från extremt oväder med blixtar och dunder till att det är olika tekniska fel i elnätet, till att det är en klassisk överbelastning. Jag tror att det är bra att förstå sig på och vara medveten om dessa orsaker, så man på bästa sätt kan förbereda sig men också vitdta olika åtgärder för att förebygga detta på bästa sätt.

En av de absolut mest skrämmande elektricitet-händelserna som jag har varit med om, var när en av mina närmsta vänner råkade ut för en jätteshög volt elstöt. Det slutade med att hon fick åka in till sjukhus och stanna där över natten. Denna uppenbarelse gav mig ett otroligt wake up call och fick mig återigen att inse hur farligt el faktist kan vara. Elektricitet är en självklar nödvändighet i vårt liv, till och med i vår vardag, men den kan också vara dödlig. Det anser jag att det finns en vikt i att alla, vuxna som barn, har någon slags grundläggande kubnskap om detta för att inte råka ut för otäcka olyckor.

Grundläggande säkerhetstips

Efter att ha pratat med elektriker, ställt enkla och grundläggande frågor och verkligen lyssnat på deras svar har jag fått en tillräckligt stor kunskap inom el och säkerhet. Jag har valt att dela med mig av lite tips som jag fått, här kommer 4 viktiga jag tycker alla bör ha koll på;

  1. Stäng Av Strömmen – Innan du gör något jobb inom el i hemmet, stort som litet, var säker på att du stängt av strömmen vid huvudbrytaren.
  2. Använd Rätt Verktyg – Se till att använda rätt verktyg för rätt arbete. Exempelvis ska du använda verktyg med gummihandtag när det gäller elektricitet.
  3. Inspektera Kablar Regelbundet – Dubbelkolla mer ofta än sällan att inga kablar i hemmet är skadade eller ligger tillgängligt för att kliva på.
  4. Undvik Överbelastning – Enkelt och simpelt – koppla inte för många apparater till ett och samma uttag. Det orsaker en överbelastning och kan leda till strömavbrott.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *