Flexibel arbetsmiljö

På vår skola här i Årsta har vi påbörjat en väldigt intressant resa mot att förbättra våra lärmiljöer för att bättre kunna möta dagens allla olika utmaningar och krav på en flexibel miljö. Vi har nu kommit fram till att en del av vår stora renovering kommer att handla om att bygga in vikväggar i flera av de större klassrummen som finns på skolan. Denna simpla förändring kommer göra det lättar att skapa en mer mångsidig miljö där både lärare och elever kan trivas i vardagen. I detta inlägg kommer jag berätta lite om fördelarna med att bygga in vikväggar samt hur denna enkla förändring på ett positivt sätt kommer att påverka vår undervisning.

Anpassningsbara miljöer för de anställda

En av de faktorerna som övertygade oss till att installera vikväggarna i våra lokaler är just möjligheten till att skapa flexibla och anpassningsbara miljöer på skolan. Vikväggarna ger oss verkligen friheten till att snabbt och enkelt göra om rummen efter behov och önskemål, antigen dela upp det för att få två mindre rum, eller göra allt till ett och samma rum för att få större utrymme. Exmempelvis kan detta nyttjas när vi vill dela upp klassen i mindre grupper för att de ska ha olika diksussioner och inte störas av andra. Andra gånger behöver vi istället öppna upp klassrummet för att skapa en större yta så eleverna enklare kan föra större diskussioner som inkluderar hela klassen. Genom att ha möjligheten att anpassa rummens storlek efter olika specifika aktiviteter kan vi snabbt och enkelt skapa en mer engagerande och anpassningsbar miljö.

Denna ombyggnation kommer också att ge en möjlighet att förvalta utrymmet och resurserna på vår skola på ett lite mer effektivt och kostandsmässigt sätt. Istället för att vara fast vid ett val av väggar och lokaler, får vi med detta alternativ en enklare väg till anpassning och förändring. Genom att ha mäjligheten till att kunna göra om lokalerna efter vårt dagliga behov kan vi på ett så sätt skapa fler möjligheter för både lärare och elever att arbeta på olika sätt. Exemeplvis kan vi skapa ”lärande zoner” inom ett och samma klassrum. Där kan både elever och lärare arbeta med olika uppgifter utan att störa varandra. Samtidigt har det nära till varandra när frågor uppstår.

En annan viktig fördel med vikväggar är deras förmåga att främja samarbete och interaktion mellan elever och lärare. Genom att möjliggöra enkel omkonfiguration av rummen kan vi skapa dynamiska och interaktiva lärmiljöer där eleverna kan samarbeta och dela idéer med varandra och med sina lärare. Genom att skapa en mer öppen och tillgänglig miljö kan vi uppmuntra till djupare diskussioner, ömsesidigt lärande och ökat engagemang i lärandet. Detta främjar inte bara förståelsen och retentionen av kunskap utan också utvecklingen av viktiga sociala och kommunikativa färdigheter hos eleverna.

En av de mest spännande möjligheterna som vi anser kommer med vikväggar är möjligheten till att variera alla våra undervisningsmetoder och aktiviteter inom ramen för ett klassrum. Tack vare att vi kommer att kunna anpassa klassrummens storlek och design kan vi skapa olika miljöer som passar olika ämnen och aktiviteter. Vi kan till exempel skapa en ”läs- och skrivhörna” för språkundervisning när vi har svenska, engelska eller tredje språl, en ”experimenthörna” när det kommer till fysik eller biologi, och en hörna för musik när det är musiklektion. Då kan vi även dela upp lokalen där ena hörnet går till trummor, andra sång, och tredje piano och liknande.

Lamporna

Det finns ju en risk att vi behöver hjälp att dra el genom detta. Jag har ingen större koll på hur detta fungerar om jag ska vara ärlig. Men jag har redan rekommenderat skolan om en elektriker i Årsta som jag använt i privat bruk. Södertörns elektriker har ett väldigt gott rykte om sig och har även gjort ett väldigt bra arbete hemma hos oss. Prisväg vet jag inte vad det skulle kosta för en hel skola, men privat så var det väldigt prisvärt.

Jag vet att det pratas som att installera lite olika ljus och lampor i olika lokaler. Till exempel vill de ha större lampor i teatersalen, medans det i vanliga lärarsalar räcker med simpla enkla lampor. Vi kommer be om en offert av några olika varianter här i Årsta, men något blir det i alla fall.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *